Çalışan Bağlılığı Anketi Hangi Soruları İçermeli?

calisan_bagliligi_anketi

Çalışan bağlılığı anketi planlaması yaparken hangi soruları nasıl yönelteceğinize titiz bir şekilde karar vermeniz gerekir. Katılımcılığı yüksek ve performansın arzu edilebilir seviyede olduğu bir iş ortamı yaratmanın anahtarlarından olan bağlılık anketi sayesinde çalışanları doğru anlamak mümkündür. Doğru soruları sorarak somut verilere ulaştıktan sonra iş ortamına dair düzenleme ve değişiklikleri tamamlayabilirsiniz.

PES Survey olarak çalışan memnuniyeti anketi oluşturmada bütüncül bir yaklaşım sergiliyor ve ideal soruları yönelterek çalışanları en iyi şekilde anlamanıza yardımcı oluyoruz.

İdeal Bir Çalışan Bağlılık Anketi Hangi Özelliklere Sahiptir?

Bağlılık anketinin temel amacı çalışanların iş ortamındaki deneyimleri ölçümlemek ve bu süreçte rol oynayan faktörler üzerinde iyileştirmeler yapmaya çalışmaktır. Çalışanların iş kültürüne dair bakış açısını iyi bir şekilde öğrenmek ve performansı olumsuz etkileme potansiyeli yüksek problemleri hızlıca belirlemeye odaklanmaktadır. Tutarlı ve kaliteli bilgiler sunmaya yardımcı olan çalışan bağlılığı anketleri iyi belirlenmiş sorulardan oluşturulduğunda çok daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bu çerçevede ideal bir anket hazırlanırken şu detaylara kesinlikle dikkat edilmesi gerekir.

  • Soruları yöneltirken niyeti açıkça ortaya koymalı ve net yaklaşımlar sergilemelisiniz.
  • Her soruda sadece bir konuya odaklanın.
  • Cevapları etkilememek adına soruları tarafsız yöneltmeye çalışın.
  • Değişime ve gelişime açık faktörler üzerine yoğunlaşarak gerçekçi bir bakış açısı sergileyin.

Tüm bu özellikleri dikkate alarak hazırlanacak çalışan bağlılık anketi ile başarılı bir süreç ortaya çıkacaktır. Peki, ölçümleme esnasında soruları hangi konular çerçevesinde hazırlamak gerekir? İşte soruları hazırlarken dikkate alabileceğiniz bazı başlıklar!

Katılım Ölçümlenmesi

İş ortamının teşvik ediciliği çok arzu edilen bir husus olsa da tatmin edicilik düzeyi de göz ardı edilmemesi gereken konulardandır. Daha açık bir ifadeyle çalışanların işe gelirken daha istekli ve heyecanlı olup olmadıkları önemlidir. Çalışan bağlılığının azaldığı hallerde katılım ölçümlemesi yapılarak iş ortamındaki problemlerin saptanması büyük öneme sahiptir. Peki, bu ölçümlemede hangi sorular tercih edilmelidir?

  1. Şirketin aileye ya da yakınlara tavsiye edilmesi olasılığı,
  2. Kurumsal değerlere bağlılık düzeyi,
  3. İşten memnuniyet düzeyi,
  4. Şirketteki bireylere bağlılık seviyesi,
  5. İş ortamında çalışanın kendini motive hissedip hissetmediği.

Bu başlıklar çerçevesinde oluşturulacak sorularla ulaşmak istediğiniz sonuç için ilk adımı atabilirsiniz.

Psikolojik Güvenlik Ölçümlemesi

Çalışanların iş ortamında kendilerini psikolojik manada rahat hissetmeleri çalışan bağlılığını doğrudan etkileyen bir konu olarak dikkat çekmektedir. Çünkü kendini baskı altında hisseden ya da iş ortamına ait hissetmeyen çalışanlardan beklenen verimi almak mümkün olmaz. Psikolojik güvenlik değerlendirmesi yapılırken şu soruların yöneltilmesi makul olacaktır.

  1. Ekip üyeleri ile yardımlaşmada rahatlık düzeyi,
  2. Yardımlaşma ve zorlayıcı geri bildirimlerde paylaşımcılık,
  3. İş arkadaşlarının görevi yerine getirmede sağladığı katkı,
  4. Başarılı olma durumunda takdir görüp görmeme,
  5. Risk alma ve hata yapma noktasında baskı hissetme durumu.

Ekip Kültürü ve İş İlişkileri Değerlendirmesi

Çalışanların yaşamında iş ortamı günün büyük bir bölümünü kapsar. Bu noktada çalışan bağlılığı iş arkadaşları ile doğrudan doğruya bağlantılı bir konudur. İş birliği yapabilme becerileri ve ilişkilerde başarılı olmanın sağladığı rahatlığı dikkate alarak ekip kültürü ve iş ilişkileri değerlendirmesi yapılmalıdır. Bu değerlendirmede şu konulara mutlaka yer verilmelidir.

  1. Ekip üyeleriyle etkili iletişim kurulabiliyor mu?
  2. Ekipte başarıyı destekleyecek doğru kimseler var mı?
  3. Ekiple birlikte çalışmaya devam etme arzusu ne düzeyde?

Yönetim ve Liderlik Değerlendirmesi

İş ortamında çalışan ve yönetici arasındaki bağ da çalışan bağlılığı konusunda belirleyici bir faktördür. Bu çerçevede çalışan bağlılığı anketi hazırlanırken yönetim ve liderlik hakkında da çalışanlara birtakım sorular yöneltilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Aşağıda sıralanan soruların yöneltilmesi çalışan bağlılığı anketi kapsamında yöneticilik ve liderlik yönünden başarılı çıktılar almaya yardımcı olacaktır.

  1. Yönetici hedefleri aktarırken yeterince açık mı?
  2. İş süreçlerinde yönetici sizi yeterince destekliyor mu?
  3. Düzenli geri bildirimler alıyor musunuz?
  4. Liderler şirket değerleriyle örtüşecek şekilde hareket ediyor mu?
  5. Şirkette üst düzey yetkililerin kararlarına güven durumu nasıl?

Gelişim Değerlendirmesi

Hızlı büyüme performansı yüksek bir iş ortamının sonucudur. Bu noktada da gelişime ve iyileşmeye açık bir kültürün temellerinin atılmış olması yatar. Kendini şirkette geliştirebileceğini düşünen ve buna uygun ortamlarla karşılaşan her çalışan bağlılığı anketi çerçevesinde bu duygu durumunu paylaşmaktadır. Peki, gelişim değerlendirmesi kapsamında hangi sorular yöneltilmelidir?

  1. İş ortamında rolünüzü daha da ön plana çıkaracak fırsat ve zamanınız var mı?
  2. Kariyerinizi büyütme noktasında şirket size yeterli fırsatlar sunuyor mu?
  3. Kariyer gelişimi ile ilgili planlamalar yapabiliyor musunuz?
  4. Potansiyelinizi zirveye çıkarmada şirketin etkisi ne seviyede?
  5. Çalışmalarınız ne derecede zordur?

Şirket ve Rol Uyumu Değerlendirmesi

Çalışan bağlılığı anketi kapsamında çalışanlara yöneltilen soruların bir kısmı da yapılan işin amacının değerlendirilmesidir. Zira çalışan üstlendiği role dair yeterince bilgiye sahip değilse şirketteki konumu ve amacını sorgulamaya başlar. Bu da kendisinden ne tür bir beklenti olduğunu bilmemesini tetikler. Aşağıdaki sorular rol ve şirket uyumu değerlendirmesinde büyük öneme sahiptir.

  1. İşinizi yapabilmek için yeterli kaynak ve ekipmana sahip misiniz?
  2. Başarılı olabilmek için kendinizi yeterince özgür hissediyor musunuz?
  3. Rolünüzün size ne derece uyduğunu düşünüyorsunuz?
  4. Beklentiler ve rolünüz arasındaki uyum hangi seviyede?
  5. Çalışmalarınız şirkete ne ölçüde katkı yapıyor?

Çalışan Refahı Değerlendirmesi

Çalışanların refahı değişen iş ortamı koşullarından kaynaklanarak farklılaşmaktadır. Psikolojik ve fiziksel anlamda kendini rahat hissedemeyen çalışanların yapacağı katkı da çok sınırlı seviyede kalacaktır. Proaktif bir iş ortamının değerlendirilmesi için aşağıdaki soruları dikkate almak şart.

  1. İş dışında kalan zamanınızda kendinizi yeterince enerjik hissediyor musunuz?
  2. İş yükünüz sizin için fazla mı?

Etkili Çalışan Bağlılığı Anketi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Başarılı bir çalışan bağlılığı anketi hazırlamanın ipuçlarını sizlerle uzun uzadıya paylaştık. Bunun yanı sıra bir anket hazırlık sürecinde ekstra nelere dikkat etmeniz gerektiğine de kısa kısa değinmekte yarar var.

Çalışan deneyimini çeşitli yönlerden değerlendirmeye odaklanmalısınız. Çünkü her çalışanın iş ortamında karşılaştığı deneyim aynı değildir. Bu çerçevede çok yönlülük anketin başarısını ölçümlemede hayli değerli olacaktır. Anketi hazırlarken basitliğe ve kısalığa mutlaka odaklanmalısınız. Çok uzun ve yorucu bir anket belli bir aşamadan sonra çalışanı sıkacaktır. Fakat şunu da göz ardı etmemelisiniz ki kısa anketler de size arzu ettiğinizi vermeyebilir.

Soruları hazırlarken tutarlı olmaya ve doğru bir ölçek kullanmaya özen göstermelisiniz. Ne kadar çok veri alırsanız ve bu verileri ne derece turarlı elde ederseniz anketin katkısı o derece fazla olacaktır. Bu çerçevede anket biliminin doğrularına odaklanmaya çalışmalısınız.

PES Survey olarak Çalışan Bağlılığı Anketi konusunda size profesyonel çözümler sunuyoruz. Bunu yaparken de beklentileri tamamıyla karşılamayı ihmal etmiyoruz. Doğru anket yönetimi ve çok daha fazlası için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Merhaba, Performansınızı artıran, insan odaklı bir kurum kültürü için buradayız!