Çalışan Memnuniyeti: Şirketiniz İçin En Önemli Başarı Faktörü

Şirketiniz için En Önemli Başarı Faktörü

Nitelikli çalışanlar bulmak, çoğu şirket için çok büyük bir zorluktur - özellikle BT gibi ciddi bir vasıflı işçi eksikliğinin olduğu alanlarda. Uygun çalışanları bulmak için sadece cazip bir maaş değil, büyük önem taşımaktadır. Profesyoneller işverenlerini seçebiliyorlarsa, şirketin olumlu bir imaja sahip olması da önemlidir. Şirketinizde yeterli sayıda vasıflı işçinin bulunması için sadece uygun eleman bulmak gerekli değildir. Şirketiniz lehine karar verdikten sonra, kendilerini tamamen işlerine adamaları ve mümkün olduğu kadar uzun süre orada çalışmaları önemlidir. Bunun için yüksek düzeyde çalışan memnuniyeti olmazsa olmazdır.

İş tatmini neden bu kadar önemli?

Çalışan memnuniyetinin farklı düzeylerde etkisi olabilir. Burada çalışanların motivasyonu büyük önem taşıyor. Çalışma koşulları kötü olduğunda ve iş tatmini düşük olduğunda, çalışanlar genellikle sadece hükmetmek için çalışırlar. Bu, yalnızca maaşlarını almak için kesinlikle gerekli olan görevleri tam olarak yaptıkları anlamına gelir. Öte yandan, yüksek motivasyona sahiplerse, çıktı genellikle önemli ölçüde daha yüksektir. Çalışanlar, mesai saatlerini şirketin başarısına katkıda bulunmak için yoğun bir şekilde kullanırlar. Düşük personel devir hızından da yararlanırsınız. Yüksek düzeyde bir memnuniyet, değerli uzmanların ayrılmasını engeller. Bu şekilde, yeni bir pozisyon doldurmanın maliyetli sürecinden de kaçınmış olursunuz.

Çalışan memnuniyeti için temel faktörler

Çalışan memnuniyetini yüksek düzeyde sağlayan faktörler çok çeşitlidir. Kişinin kendi işinden duyduğu memnuniyet önemli bir rol oynar.

Çalışanlar işlerini yapmaktan zevk aldıklarında, yaptıkları işin önemli olduğunu hissettiklerinde ve yaptıkları işe değer verildiğini hissettiklerinde çalışan memnuniyeti artabilir.

Öte yandan, çalışanlar yaptıkları işin önemsiz olduğu ve şirkette fikirlerinin duyulmadığı izlenimine kapılırsa, bu durum hızla memnuniyetsizliğe yol açar. Ama başka faktörler de var. Örneğin şirketteki sosyal çevre önemli bir rol oynar. Üstler ve meslektaşları ile iyi bir ilişki büyük önem taşımaktadır. Son olarak, diğer olası işverenlerle karşılaştırma da önemli bir rol oynar. Koşullar gerçekten iyi olsa bile, bir rakipte daha iyi olsalar bile memnuniyet düşecektir.

Yüksek çalışan memnuniyeti için belirleyici koşulları belirlemeye yönelik popüler bir model, sözde iki faktör teorisidir. Bu, çalışan memnuniyetinin temel yönlerinin iki farklı alana ayrılabileceğini varsayar: hijyen faktörleri ve motivasyon faktörleri. Bunlar çalışan memnuniyetini farklı şekillerde etkiler. Hijyen faktörleri, maaş, şirketteki yönetim tarzı, güvenlik, kişisel ilişkiler ve iş-yaşam dengesi gibi unsurları içerir. Bu alanlarda eksiklikler varsa, memnuniyet üzerinde güçlü bir olumsuz etkisi vardır. Bununla birlikte, olumlu etki küçüktür. Bu, örneğin maaşla gösterilebilir.

Çalışanlar yaptıkları iş için ortalamanın altında bir maaş alıyorsa bu büyük bir memnuniyetsizliğe yol açar. Öte yandan, gelir ortalamanın üzerindeyse, bu kesinlikle olumlu karşılanacaktır. Ancak bu, memnuniyeti yalnızca biraz artırır. Hijyen faktörleri sadece yüksek düzeyde çalışan memnuniyetinin temelini oluşturur, ancak bunu başarmak için motivasyon faktörlerini de dikkate almak önemlidir. Bunlar, örneğin sorumluluk üstlenmeyi, ilerleme fırsatlarını, başarıların tanınmasını veya becerilerin geliştirilmesini içerir. Bu faktörler, iş ile olumlu bir özdeşleşmeye katkıda bulunur ve bu nedenle yüksek düzeyde çalışan memnuniyeti için büyük önem taşır. Öte yandan, gelir ortalamanın üzerindeyse, bu kesinlikle olumlu karşılanacaktır. Ancak bu, memnuniyeti yalnızca biraz artırır. Hijyen faktörleri sadece yüksek düzeyde çalışan memnuniyetinin temelini oluşturur, ancak bunu başarmak için motivasyon faktörlerini de dikkate almak önemlidir. Bunlar, örneğin sorumluluk üstlenmeyi, ilerleme fırsatlarını, başarıların tanınmasını veya becerilerin geliştirilmesini içerir. Bu faktörler, iş ile olumlu bir özdeşleşmeye katkıda bulunur ve bu nedenle yüksek düzeyde çalışan memnuniyeti için büyük önem taşır.

Öte yandan, gelir ortalamanın üzerindeyse, bu kesinlikle olumlu karşılanacaktır. Ancak bu, memnuniyeti yalnızca biraz artırır. Hijyen faktörleri sadece yüksek düzeyde çalışan memnuniyetinin temelini oluşturur, ancak bunu başarmak için motivasyon faktörlerini de dikkate almak önemlidir. Bunlar, örneğin sorumluluk üstlenmeyi, ilerleme fırsatlarını, başarıların tanınmasını veya becerilerin geliştirilmesini içerir. Bu faktörler, iş ile olumlu bir özdeşleşmeye katkıda bulunur ve bu nedenle yüksek düzeyde çalışan memnuniyeti için büyük önem taşır. Ancak bunu başarmak için motive edici faktörleri de dikkate almak önemlidir.

Çalışan memnuniyetini ölçmek: farklı yaklaşımlar

Şirketinizde yüksek çalışan memnuniyeti sağlamak istiyorsanız ilk adım bunu ölçmektir. Ancak, kesin sonuçlara varılmasına izin veren hiçbir zor faktör olmadığı için bu kolay bir iş değildir. Elbette çeşitli şirket anahtar rakamlarını kullanmak mümkündür. Çalışan memnuniyetini ölçmek istiyorsanız, örneğin, devir hızına bir göz atmaya değer.

Çalışan memnuniyetini bu şekilde artırabilirsiniz.

Çalışan memnuniyetinin ölçülmesinde eksiklikler varsa, memnuniyeti artırmak gerekir. Çalışan memnuniyetini artırmak istiyorsanız, yukarıda sunulan ihtiyaçlar hiyerarşisini bir rehber olarak kullanmak mantıklıdır. Günümüzde tüm şirketlerde temel ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir. Bazı büyük şehirlerde sadece daire ararken sorun yaşanabiliyor.

Güvenlik ihtiyacı da genellikle yasal gereklilikler tarafından karşılanır. Ancak çalışanlarınız durumdan memnun değilse bu alanda ek teşvikler belirleyebilirsiniz - örneğin bir şirket emeklilik planı aracılığıyla. Giderek daha fazla şirket, ihtiyaçlar piramidinin üçüncü seviyesinden başlıyor. Örneğin, çalışanlara sosyal ilişkiler kurmayı kolaylaştıran ortak faaliyetler için çok çeşitli fırsatlar sunarlar. İş-yaşam dengesi yönü de burada önemli bir rol oynamaktadır. Şirketiniz ilgi çekici bir çalışan deneyimi istiyorsa üretmek, bu memnuniyete büyük ölçüde katkıda bulunur. Takdir, hata yapma kültürü ve sorumluluk devri gibi unsurlar da burada önemli bir rol oynamaktadır.

Şirket çapında bir çalışan anketi için 6 neden 

  1. Gerçek görüşler : Çalışanlarınız size şirket hakkında neyi takdir ettiklerini söyler. Ve sorunların yattığı yer.

  2. Stratejiniz hakkında geri bildirim: Çalışanlarınızın kurumsal hedeflerin uygulanmasını nasıl değerlendirdiğini öğreneceksiniz.

  3. Biz hissi :Herkes katılır, herkes oradadır ve herkes duyulur.

  4. Güçlendirilmiş etkileşim: Fikirlerine değer verildiğini hisseden çalışanlar daha fazla motive olurlar.

  5. İyileştirilmiş süreçler: Birçok katılımcıyla iş süreçleri için değerli optimizasyon dürtüleri alacaksınız.

  6. Şeffaf gelişmeler: Bunu başka anketler takip ederse, kuruluşunuzun nasıl geliştiğini çok net bir şekilde göreceksiniz.

 

Şirketiniz için Aradığınız Şey Pessurvey’da!


En iyi çözüm

Pessurvey durumunuza ve hedeflerinize tam olarak uyan, yenilikçi konsept ve dijital yöntemler ile size hizmet sunar

Tam servis

Pessurvey olarak size her aşamada tavsiyelerde bulunuruz, anketleri sizinle birlikte geliştiriyor, sonuçlarını analiz ediyoruz, anlaşılır bir şekilde hazırlıyor ve net önerilerde bulunuyoruz. Dilerseniz iletişim, orta düzeyde takip atölyeleri konusunda da size yardımcı olabilir ve yöneticilerinize koçluk yapabiliriz. Metodolojik yetkinliğimize güvenin.

Daimî irtibat kişileri

Arkanıza yaslanın ve proje yönetimini bize bırakın. İlk davetten yanıt kontrolüne kadar. Katılımcılar için destekler dahil.

Güvenlik

Sonuçların değerlendirilmesi kesinlikle anonimdir. Verileriniz bizimle güvende. Kesinlikle veri korumasına uygun hareket ediyoruz.

Merhaba, Performansınızı artıran, insan odaklı bir kurum kültürü için buradayız!